Cursus  

BOKS STERK ZONDER VECHTEN 


Sterk zonder vechten is een op vechtsport gebaseerde bewegingspedagogische methode die de sociale en emotionele vaardigheden van kinderen en jongeren stimuleert.


Met het programma BOKS sterk zonder vechten komen de achterliggende principes van vechtsport naar voren, in de positieve zin van het woord. De nadruk ligt niet op het aanleren van vechtsporttechnieken, maar op het ontwikkelen van een kind of jongere dat stevig in zijn schoenen leert staan. Sterk worden zonder te vechten. De fysieke spelvormen die aan bod komen zijn bewegingsactiviteiten die ontleend zijn aan de vechtkunsten en bewegingspedagogische methoden. Bewegingsactiviteiten die ontleend zijn aan vechtkunsten hebben namelijk een positief effect op onder andere het zelfvertrouwen van het kind, zijn zelfstandigheid, concentratie, emotionele kwetsbaarheid en assertiviteit (NIVM, 2017).

 


Het programma kan in groepen gegeven worden, waarbij men kan denken aan bestaande groepen (scholen, instellingen, buitenschoolse opvang etc.) of individuele aanvragen die een groep vormen. De werkvormen die aan bod komen zijn ook bruikbaar binnen het gezin of met individuele contactmomenten. Het programma is oorspronkelijk bedoeld voor de leeftijdsgroep 9 tot 14 jaar. De oefeningen en de vragen kunnen aangepast worden aan de leeftijd, waardoor het ook voor alle overige leeftijdscategorieën mogelijk gemaakt kan worden. Dit vereist kennis, ervaring en inzicht van de trainer.

 

 


Met elke training krijgen de jeugdigen zowel fysieke als mentale opdrachten. De opdrachten hebben te maken met het veelgenoemde begrip weerbaarheid. Er komen verschillende thema’s aan bod welke ervoor kunnen zorgen dat jeugdigen meer weerbaar worden, waarbij hun zelfvertrouwen groeit door de succeservaringen die zij op gaan doen.

 

 


Door fysiek bezig te zijn kunnen de jeugdigen zelf-ervarend-leren en werken aan sociaal-emotionele vaardigheden. Ze komen erachter dat zij iets kunnen, omdat zij het daadwerkelijk in oefeningen hebben ervaren. Succeservaringen zijn een oude wet uit de psychologie: gedrag dat beloond wordt, wordt herhaald. Succes voedt succes (Hein, 2017).  Om zich daar goed van bewust te zijn, zijn er tevens werkbladen in dit handboek toegevoegd die ervoor zorgen dat de doelgroep ook sociaalcognitief aan de slag gaat.

 

 


Deze cursus wordt tevens aangeboden aan professionals, zodat zij deze tips en tools ook kunnen gebruiken!
Zet jij als professional veel beweging in en wil je meer tools voor in het gesprek? Of zit jij als professional juist veel in gesprek en wil je meer in beweging komen met jouw cliënten? Dan ben jij bij de cursus STERK ZONDER VECHTEN aan het goede adres! 

 


Thema's die aan bod komen


  • Voor jezelf opkomen
  • Houding en communicatie 
  • Hulp vragen en geven
  • Winnen, verliezen en doorzetten
  • Grenzen (h)erkennen
  • Emoties (h)erkennen

Er wordt nog onderzocht of de cursus in aanmerking komt voor skj accreditatie.


Meer info? Stuur mij een berichtje. 
 
E-mailen
Map
Info
Instagram
LinkedIn